Usunięte na żądanie użytkownika
Ogłoszenie
Zwiń
No announcement yet.
Tabliczka znamionowa dla motocykla
Zwiń
X
-
Siwy
-
Opisywałem tutaj:
ale powtórzę:
U mnie sprawa wyszła przy okazji corocznego badania technicznego.
Diagnosta wydał mi zaświadczenie, że motór sprawny technicznie, ale brakuje tabliczki.
Z tym zaświadczeniem i z dowodem rejestracyjnym udałem się do starostwa.
Tam wydali mi decyzję o zrobieniu duplikatu tabliczki.
Z tą decyzją z powrotem na stację.
Panowie duplikat zrobili (naklejka na ramie) i wbili badanie do dowodu.
Koszt całej zabawy - 45 PLN (35 tabliczka + 10 starostwo)
Nie wiem, czy potrzebny jest papier ze stacji - najprościej zadzwonić do swojego starostwa i spytać co nalezy zrobić.
Ja tak zrobiłem i sprawa została załatwiona bezproblemowo.
Jako że przegląd i tabliczkę robiłem na stacji oddalonej od mojego powiatu o ponad 300km diagnosta zwrócił mi uwagę, aby na decyzji starostwa nie było wymienionej nazwy konkretnej stacji okregowej. W starostwie nikt nie robił z tym problemu. Okazało się, że przy odtwarzaniu/nadawaniu nowego (?) numeru VIN procedura jest taka, że starostwo kieruje do określonej stacji badania pojazdów na terenie danego powiatu. Przy duplikacie tabliczki procedura jest prostsza, ale zawsze lepiej dmuchać na zimne i w urzędzie dokładnie dopytać.
Komentarz
-
Siwy
-
Siwy
-
To jest tylko naklejka, ja nawet takiej nie widziałem wcześniej. Tabliczka to tabliczka - nitowana do ramy.
Z tego co pamiętam to na pewno zawierała nr. ramy, nazwę modelu, rok produkcji, pojemność (rzeczywistą), maks. homologowaną głośność+podane jej obroty i bodajże masę dopuszczalną całkowitą. Może coś jeszcze.
pzdr, Adamsigpic
Komentarz
-
Zamieszczone przez fxrider Zobacz postaTo jest tylko naklejka, ja nawet takiej nie widziałem wcześniej. Tabliczka to tabliczka - nitowana do ramy.
Z tego co pamiętam to na pewno zawierała nr. ramy, nazwę modelu, rok produkcji, pojemność (rzeczywistą), maks. homologowaną głośność+podane jej obroty i bodajże masę dopuszczalną całkowitą. Może coś jeszcze.w swojej st też mam taką naklejkę ale nic poza tym, żadnych danych.
Był Junak M10, WSK125, potem xt600z i xtz750 aż w końcu przyszło nawrócenie, lc4 620 sc, exc 520, a teraz
No i oczywiście WSK 125 73' jest nadal, fajnie powspominać szczeniackie czasy
sigpic
Komentarz
Komentarz